Czy opakowania oraz patelnie teflonowe mogą wpływać na rozwój nowotworu?
Blisko od 50 lat w gospodarstwach domowych często wykorzystuje się tysiące różnych związków per- oraz polifluoroalkilowych (PFAS). Jednak, w ostatnim czasie, eksperci zakomunikowali, że PFAS równomiernie z upływem czasu gromadzi się w organizmie człowieka i w żadnym wypadku nie ulega rozkładowi w środowisku.
Teflon i plastik a nowotwory
Podczas kontaktu z tymi substancjami w ciągu całego życia może przyczynić się do rozwoju różnego rodzaju zakłóceń w układach, także innych dolegliwości. Dość często wymienia się takie schorzenia jak: zaburzenia w gospodarce hormonalnej, osłabienie systemu immunologicznego, oraz zaburzenia w reprodukcji i rozwoju.
Eksperci z Environmental Working Group oraz Uniwersytetu Indiana dokonali zaawansowanych analiz nad 26 składnikami z rodzaju PFAS, zaobserwowali, że mają one bardzo podobne cechy do chemikaliów, powodujących nowotwór. Rezultatem tej obserwacji jest wysunięcie wniosku, na temat przypuszczalnego doprowadzania do zaburzeń DNA i powodowanie stresu oksydacyjnego, a także długookresowych stanów zapalnych w ustroju. Każda badana próba wykazywała przynajmniej jedną cechę innych chemikaliów, uznawanych przez większość populacji za kancerogenne.
Więcej informacji na temat wpływu plastikowych opakowań i teflonu na rozwój nowotworu
Odkrycia specjalistów bazują na próbach wcześniejszych naukowych prac, ponadto objaśniających zagrożenia z nimi skorelowane. Jako przykład może służyć test badawczy, który bazuje na klinicznych danych niemal 70 tysięcy ludzi, mieszających oraz pracujących w obszarach, gdzie pitna woda była zanieczyszczona tymi związkami. Wśród tych osób zanotowano wzrost narażenia na rozwój chłoniaka nieziarnicznego, a także raka jąder, nerki, jajników i prostaty. Co więcej, te same składniki stosuje się do produkowania na przykład teflonu, który służy do pokrywania patelni.
Biorąc wszystko pod uwagę, trzeba starać się w miarę możliwości zaprzestać kontaktu z PFAS. Powinno się zwrócić szczególnie uwagę na skład opakowań żywnościowych rodzaju fast food bądź na przykład saszetek na popcorn. Dość często PFAS posiadają te opakowania, a mają one zapobiegać przesiąkaniu przez nie tłuszczów. Dobrym rozwiązaniem jest zupełna rezygnacja ze spożywania żywności, które jest w nich serwowana. Natomiast w kuchni trzeba zrezygnować ze stosowania patelni teflonowych.
Więcej wpisów dotyczących zdrowego odżywiania, znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.