Badaj regularnie swoje piersi! Nowotwór nie próżnuje!
W Polsce co roku na złośliwy nowotwór sutka zapada 40 kobiet na 1000 000 osób. Istnieją jednak dowody, że zdrowa dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Czym jest rak piersi?
Rak piersi jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym u kobiet, chociaż w Polsce wyprzedza go rak płuc. Rozwija się w komórkach nabłonka przewodów lub zrazików gruczołu sutkowego. Daje przerzuty drogą chłonna do najbliższych węzłów chłonnych a następnie przez krew do kości, płuc, mózgu, wątroby i do innych narządów.
Co powoduje raka piersi?
Przyczyny wystąpienia raka piersi nie są znane. Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania u kobiet to starszy wiek, występowanie raka sutka rodzinnie, dieta bogata w tłuszcze zwierzęce, otyłość, alkochol, wczesna pierwsza miesiączka i późna menopauza, brak potomastwa lub późne macierzyństwo, a także doustne środki antykoncepcyjne.
Czy styl życia ma znaczenie w przy nowotworze piersi?
Oczywiście że tak, kobiety z nadwagą są bardziej narażone na raka piersi niż kobiety szczupłe, dlatego tak ważne jest zdrowe odżywianie. Dieta bogata w tłuszcze szczególnie pochodzenia zwięrzęcego, może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka. Natomiast ubogotłuszczowa dieta z duża zawartością wapnia i witaminy D oraz aktywność fizyczna redukują prawdopodobieństwo zachorowania.
Jak wykrywa się raka piersi?
Kobietom zaleca się samodzielne badnie piersi przynajmiej raz w miesiącu, natomiast kobiety powyżej 35 roku życia powinny qykonać mommografię.
Główne objawy nowotworu piersi
- guzek lub zgrubienie w piersi oub pi pachą,
- deformacja sutka,
- zmiany naskórne, takie jak zaczerwienienie, zmarszczenie lub gęsia skórka,
- wydzielina z brodawki, zwłaszcza krwista.
Więcej porad dla kobiet, a w szczególności dla mam znajdziesz w serwisie https://www.szkrab.pl/.