Suplementy diety w chorobie Alzhaimera

Kiedy Ty lub ktoś, kogo kochasz, ma chorobę Alzheimera warto być otwartym na wszelkie możliwe sposoby wspierania leczenia tej choroby i zapobiegania pogorszeniu stanu zdrowia. Ponieważ nie ma lekarstwa, a liczba leków, które można przyjmować jest dość ograniczona można rozważyć wprowadzenie do codziennej diety uzupełnienia w postaci witamin i suplementów.
Prawidłowe odżywianie pomaga od stóp do głów. Nie ma co do tego wątpliwości. Nie ma witamin ani suplementów, które zapobiegają chorobie Alzheimera, lub ją zatrzymują. Warto jednak pamiętać, że właściwa dieta i suplementacja pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej każdego człowieka.

Żywność, którą jesz, ma znaczenie dla zdrowia Twojego mózgu i jest najlepszym sposobem na uzyskanie składników odżywczych. Suplementy diety mają za zadanie uzupełnienie ewentualnych niedoborów w składniki odżywcze. Niektóre składniki aktywne suplementów mogą więc zwiększyć szansę na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i samopoczucia, zwłaszcza kiedy codzienna dieta jest niekompletna. Przed zastosowaniem suplementów warto skonsultować to z lekarzem, aby upewnić się, że nie spowodują skutków ubocznych lub interakcji z przyjmowanymi lekami.

Przeciwutleniacze- antyoksydanty

Te składniki odżywcze chronią organizm przed cząsteczkami zwanymi „wolnymi rodnikami”, które uszkadzają komórki i mogą powodować raka, choroby serca i chorobę Alzheimera.

Istnieje wiele różnych przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, witaminy C i E oraz resweratrol. Znajdują się w produktach roślinnych, takich jak jagody, warzywa, herbata.
Wraz z wiekiem wolne rodniki powodują kumulowanie się uszkodzeń w komórkach nerwowych. Badania mózgów osób z chorobą Alzheimera wykazały oznaki stresu oksydacyjnego, co oznacza, że w tkankach organizmu w nadmiarze występują wolne rodniki, więc dodatkowa suplementacja w antyoksydanty może pomóc organizmowi w redukcji ich ilości i co za tym idzie uszkodzeń układu nerwowego.

Aktualnie wciąż trwa dyskusja czy antyoksydanty mogą pomóc w leczeniu choroby Alzheimera.

Związek przeciwutleniaczy to gorący obszar badań nad chorobą Alzheimera. Nie ma jednak wątpliwości, że wymaga to kolejnych badań. Naukowcy nie są pewni które z antyoksydantów wykazują większą skuteczność w łagodzeniu choroby, jednak korzyści z ich dodatkowego spożywania z pewnością są cenne dla zachowania zdrowia.

Resweratrol

Znajduje się w winogronach, czerwonym winie, orzeszkach ziemnych i ciemnej czekoladzie. Badania naukowe wykazują, że działa przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Od jakiegoś czasu trwały badania nad rolą rezerwatu w leczeniu choroby Alzheimera. Niedawne wyniki badań wykazały, że codzienne dawki reserwatolu spowolniły postępowanie choroby. Są to bardzo obiecujące wyniki, które dowodzą, że może być stosowany jako wsparcie leczenia choroby i może powodować spowolnienie pogarszania się stanu zdrowia.
Osoby biorące udział w badaniu przyjmowały dużą dawkę reserwatolu – 1 gram dziennie. To tyle, co w 1000 butelek czerwonego wina. Jednocześnie wykazano, że takie dawki są stosunkowo bezpieczne dla zdrowia. Biorąc pod uwagę obiecujące wyniki tego badania trzeba mieć jednak na uwadze, że inne wyniki prac naukowych nie wskazują jednoznacznie na możliwość zahamowania choroby Alzheimera poprzez wzbogacenie codziennej diety w reserwatol.

Witamina D

Jednym z zadań witaminy D jest wspomaganie mózgu i odporności. Większość witaminy D jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem takim jak tłuste ryby, jaja, ser, żółtka jaj i po ekspozycji na słońce. Preparaty bogate w witaminę D są popularne, ze względu na częste jej niedobory zwłaszcza u osób w naszej strefie klimatycznej
Istnieje związek między witaminą D a chorobą Alzheimera. Wiele badań wykazało, że osoby z chorobą Alzheimera mają niski poziom witaminy D. Jedno z badań wykazało, że osoby z bardzo niskim poziomem witaminy D dwukrotnie częściej chorowały na chorobę Alzheimera.
Pozostaje jeszcze wiele do odkrycia w zakresie związku między witaminą D a chorobą Alzheimera. Nie wiemy, czy niski poziom witaminy D powoduje chorobę Alzheimera. Nie wiemy również, czy przyjmowanie witaminy D może leczyć chorobę lub jej zapobiegać.
Należy przeprowadzić dużo więcej badań, zanim lekarze zaczną przepisywać witaminę D na chorobę Alzheimera. Jednak Fundacja Alzheimera Drug Discovery podaje, że suplementacja witaminą D jest bardzo bezpieczna.

Miłorząb dwuklapowy

Wiele osób słyszało informacje o miłorzębie jako pomocy w funkcjonowaniu pamięci. Byłoby to dość obiecujące jeżeli chodzi o chorobę Alzheimera, jednak miłorząb może powodować skutki uboczne takie jak obniżenie poziomu cukru, zmianę ciśnienia krwi i krwawienia. Suplementy zawierające miłorząb powinny być stosowane szczególnie ostrożnie.